Isnin, Mac 21, 2011

Belajarlah anak-anak ku....

Kenal lagi dengan wajah di bawah?

Rasanya ramai yang masih tidak lupakan wajah ini kan?...Inilah NUR AMALINA CHE BAKRI, pelajar yang telah menggemparkan negara kerana mendapat 17A dalam SPM tahun 2004.

Pelajar ini sekarang berada di UK dan sedang belajar di universiti Edinburgh dalam bidang perubatan.

saya pernah bertanya dengan cikgu geografi beliau semasa di SMK Ulu Tiram iaitu Pn Chong yang sekarang menjadi guru kanan di SMK Taman Daya, mengapa Amalina tidak mengambil mata pelajaran Geografi?..kalau tidak dia pasti mendapat 18A...Namun Pn Chong mengatakan bahawa Amalina tidak begitu baik dalam mata pelajaran ini...walaupun beliau mendapat Geografi A dalam PMR namun beliau tidak pasti untuk mendapat A dalam mata pelajaran tersebut...

selepas itu, berebut-rebutlah pelajar-pelajar yang cuba memecahkan rekod Amalina. dan pada SPM 2007 maka pecahlah rekodnya .. seorang pelajar lelaki mendapat 21A iaitu

AZALI AZLAN

pelajar SMK Agama Yan, Kedah.

**********************************************

sebenarnya, disini saya hendak berkongsi dengan pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan pada tahun ini....UPSR, PMR , SPM atau pun STPM...

Di bawah disertakan teknik yang diamalkan oleh Amalina untuk berjaya dalam peperiksaan...

TEKNIK BELAJAR NUR AMALINA

MENGINGATI PELAJARAN “Saya tidak memaksa diri saya mengingati sesuatu fakta dalam setiap mata pelajaran .Saya menjadikan belajar itu suatu aktiviti yang menyeronokkan.Sebab itu saya tidak berasa letih walaupun menghabiskan masa yang panjang untuk mengulangkaji.”

BAGAIMANA MENGUASAI KESEMUA MATAPELAJARAN? “Daripada sepuluh matapelajaran saya belajar di sekolah dan kelas tambahan di luar bagi subjek tertentu,hanya satu matapelajaran,iaitu Prisip Akaun,saya pergi tuisyen kerana perlu memahami konsepnya.Yang lain,saya belajar sendiri di rumah.Jika saya tidak faham saya akan berjumpa guru yang boleh membimbing subjek berkenaan.”

TIP MENGINGATI FORMULA & FAKTA. Buat nota ringkas Lukis peta minda apabila mengulangkaji @ mempelajari tajuk baru Wujudkan kata kunci Buat banyak latihan berhubung sesuatu formula hingga terbiasa Buat latih tubi membuatkan lama-kelamaan mudah untuk mengingati. Ulangkaji di rumah secara berterusan.

TIP MENGUAT INGATAN Tumpu perhatian sepenuhnya di dalam kelas. Berfikiran positif. Fikir perkara berf.aedah saja Elak berfikir perkara yang memesong & merosakkan minda. Elak makan makanan yang mengandungi banyak bahan kimia seperti makanan ringan & makanan segera. Jangan minum minuman bergas.

MENGHAFAL @ MEMAHAMI Ramai orang yang silap anggap.Saya tidak pernah menghafal matapelajaran membabi buta .Waktu mengulangkaji saya memahami sesuatu konsep itu terlebih dahulu.Faham lebih penting. “Saya memahami konsep & idea sesuatu topik.Apabila telah faham mudahlah untuk ingat.Hafal tanpa faham seolah-olah kita belum mendapat apa-apa ilmu.”

LANGKAH MENGULANGKAJI Semak sekali lalu bab yang hendak di ulangkaji. Baca tajuk besar terlebih dahulu. Baca tajuk kecil. Teliti & cuba fahami gambar,gambarajah,ilustrasi & jadual yang tertera dalam bab tersebut. Apabila mendapat gambaran tentang sesuatu tajuk,teliti isinya secara detail. Tandakan isi-isi penting dengan ‘highlighter’ di buku teks @ saya buat peta minda dalam buku nota khas. Cari @ reka sendiri kata kunci. Pada masa yang sama mengingat. Ulangkaji awal ,jangan tunggu sehingga saat terakhir sebelum peperiksaan.

KAEDAH MEMAHAMI Fahami sesuatu konsep secara menyeluruh. Setelah faham barulah mudah mengingat data @ menghafal. Hafal membutu tuli belum tentu dapat @ faham. Gambarkan apa yang dibaca di dalam minda. Minda hendaklah sentiasa bersedia menerima perkara baru yang di pelajari.

STUDY HARD @ STUDY SMART? Study Hard menggunakan masa yang lama dengan susah payah untuk memahami sesuatu topik. Study Smart pula memahami sesuatu topik dengan pantas & selebihnya menggunakan minda untuk memberikan hujah & penjelasan. Study Hard & Study Smart sama penting. Kalau bolah kita hendaklah study hard dan study snart! ‘Dan’ BUKAN ‘atau’. Jangan belajar last minute. Belajar last minute menyebabkan anda terpaksa study hard dalam ertikata yang lain.Kalau anada belajar & mengulangkaji awal,anda mempunyai masa yang panjang & selesa untuk study smart.Bagaimanapun korbankan benyak masa jika anda mahu cemerlang.Minta bantuan guru apaapa yang tidak difahami.

TETAPKAN TEKNIK BELAJAR. “Belajarlah mengikut kaedah yang anda rasa berkesan.Anda sendiri akan merasa kesannya apabila berjaya menjawab soalan didalam peperiksaan dengan senang & mendapat keputusan yang cemerlang.”

PERANAN SOALAN RAMALAN & SOALAN TAHUN-TAHUN LEPAS “Soalan ramalan biasanya dihasilkan setelah pembuat soalan menjalankan analisis yang teliti tentang pattern & kekerapan sesuatu topik itu keluar.Soalan ramalan juga mendedahkan topik-topik penting.Menjawab soalan ramalan adalah suatu latihan bermanfaat.Cuma pelajar jangan mengharap 100% kepadanya.” “Soalan tahun-tahun lepas adalah himpunan kertas peperiksaan sebenar.Ini mendedahkan pola sebenar peperiksaan.Dari soalan tahun-tahun lepaslah terbentuknya soalan ramalan.”

PENTINGNYA STUDY GROUP “Di sekolah,saya ada study group sendiri.Kami semuanya gigih belajar, mengulangkaji & berbincang. Apabila guru tidak mengajar kami akan berbincang di dalam kelas.Pada masa-masa lapang yang lain kami akan berbincang di kantin,di taman,@ di pusat sumber. “Kumpulan belajar mencetuskan pertukaran pendapat & perbincangan yang mantap.Perbincangan menghasilkan pemahaman yang mendalam.Kami bergilir-gilir mengepalai perbincangan sesuatu topik.” “Di dalam sesi study group kita hendaklah segera bertanya apa yang tidak difahami . Kita juga harus mengakui kelebihan orang lain.” “Suatu perkara yang kami sentiasa pegang ialah: Tidak lari dari topik perbincangan & tidak terlalu banyak bermain & ketawa .ini dilakukan dengan menetapkan sesuatu objektif yang hendak di capai di dalam jangka masa yang di tetapkan.”

PERANAN NOTA - Paling banyak membantu pembelajaran,jadi beri keutamaan. - Mengelakkan membaca buku teks yang tebal - Mengukuhkan kefahaman. - Pembelajaran yang cepat & tangkas kerana dibuat dengan mengambil isi-isi penting sahaja. - Membantu ulangkaji seimbas lalu menjelang peperiksaan. - Mudah menghubungkaitkan sesuatu peristiwa dengan yang lain. - Ketika menyediakan nota,bina kata kunci & hafal kata kunci tersebut supaya mudah dihubungkaitkan dengan fakta yang lain. - Recall kata kunci dari nota ketika membuat esei @ menjawab soalan peperiksaan.

-

PERANAN PETA MINDA “Peta minda ialah sejenis nota yang paling berkesan.Bina peta minda mengikut teknik yang diajarkan kepada anda supaya berkesan.Selalunya peta minda dibina ketika anda belajar @ mengulangkaji untuk memahami urutan,proses @ peristiwa “Membina peta minda mengelakkan anda daripada mengantuk.Gunakan warna @ dakwat yang berlainan untuk menarik perhatian keika belajar.Ini akan merangsangkan otak kanan untuk mengimbangi tugas otak kiri yang letih mengingat.” “Ketika mengulangkaji pula,peta minda mempercepatkan proses mengulangkaji dengan berkesan kerana sifatnya yang ringkas,padat & mengikut turutan @ aliran .Banyakkanlah menggunakan peta minda menjelang peperiksaan.

MENGULANGKAJI “Semua pelajar perlu mengulangkaji pelajaran.Pelajaran hendaklah diulangkaji sebelum 24 jam berlalu.Jika dilewatkan lebih daripada itu, 80% daripada bahan yang dipelajari di dalam kelas akan hilang @ lupa.Gunakan masa pada sebelah petang & malam untuk mengulangkaji hingga selesai. “Untuk menghadapi peperiksaan ,ulangkaji harus dimulakan lebih awal untuk mengelakkan kesibukan di saat-saat akhir.

HARI SABTU & AHAD Hari Sabtu & Ahad hendaklah digunakan untuk mengulangkaji dan menyelesaikan topik yang dipelajari dalam masa seminggu yang berlalu.Pastikan mana topik yang susah dan yang belum difahami supaya boleh bertanya kepada guru apabila sekolah dibuka pada hari Isnin. Di sampimg itu,gunakan juga masa hujung minggu untuk membaca topik yang akan dipelajari pada minggu depan sepintas lalu.

*******************************************

Saya titipkan entry ini untuk anak-anak saya, Nurul Adhwa, Nurul Afiqah dan Nurul Aqilah....

tidak dilupakan juga kepada pelajar-pelajar saya yang akan menduduki peperiksan PMR terutama para pelajar SMK Taman Daya 2...

Semoga Berjaya

3 ulasan:

Unknown berkata...

selamat malam cikgu Cte

ayu pun happy bila amalina naikkan nama johor..
rekod pertama..menakjubkan..
dan terima kasih sbb syer ilmiah utk anak2 kita serta semua kenalan kita..
untung dpt knl cikgu cte,

twinscraftlife berkata...

Hey nice blog~~^^
visit our blog~ we sell 100% handmade stuffz like pouches, mobile charms, unique tags..
좋은하루가되세요~
http://twinscraftlife.blogspot.com

Achu berkata...

baik....terima kasih cikgu^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...