Khamis, Disember 19, 2013

Dah ada cop HALAL..

Rasanya sebelum cuti sekolah dulu, kami, cikgu-cikgu bercerita tentang botol ini..

Dulu, ada status kat fb berkenaan  botol ni tidak halal.. Dah ramai cikgu-cikgu kat sekolah  saya membuat spaghetti menggunakan botol ini.. rasa cuak pulak baut makanan guna bahan tidak halal..

Sampaikan cikgu Mahani mahu memberikan anak-anaknya air zam-zam ..

Tapi hari itu, saya belilah di pasaraya berdekatan dengan rumah..Sudah ada label halal..


nampak kan??
 Tapi kalau was-was jugak belilah barangan buatan Malaysia...
sedap jugak...

Apa-apa pun terserah kepada kita kan?

wassalam...

Rabu, Disember 18, 2013

Adunan Kek sedia ada..

Bila asyik-asyik buat kek ni..terpikir pula kecerewetan membuatnya...

Mana nak menimbang-nimbang lagi..nak menyukat-nyukat lagi...lagi benci kalau sukatan guna "gm" atau gram... kalau guna cawan ke...guna sudu ke... kan senang..

Bila nak mula membuat kek ni, mulalah keluarkan alat menimbang.. sangat leceh...anak-anak mula kacau..nak keluarkan tepung , gula, serbuk itu..serbuk ini...banyak sangat..

Jadi, saya pun terpikir nak memudahkannya.. bukan tidak ada di bakery yang telah siap packing tepung ready made.. tapi rasanya agak kuranglah..

Kena packing sendiri..lain kali mudahlah nak buat..cuma ambil set lengkap kek mana yang nak dibuat..dan tambah barang yang tak boleh dibungkus.. mudah kan???

Macam gini...


Semua jenis tepung masukkan dalam plastik yang berlainan...dan tulislah nama kek..ni belum masukkan resepi lengkap lagi.. kalau rasa macam nak buat kek, ambil sahaj satu bekas tu dan cari barang lain seperti telur, minyak, susu dan lain2..

Tak perlu nak timbang-timbang lagi..

senang bukan?.. 

Buat banyak-banyak.. bila nak buat kek dekat kampung pun mudah.. tak perlu nak beli barang-barang kat kedai...

Saya buat pun bukan hendak dijual..untuk kegunaan keluarga sahaja..

cubalah...


Selasa, Disember 17, 2013

Kek minyak yang sedap

Bila cuti ni, semakin keraplah saya berjalan-jalan kat fb kekawan yang ada gambar kek-kek yang mudah..dah lama nak buat kek marble..tapi tak pernah terbuat-buat..

Kerap jugak dapat tengok status fb ayu Citarasa Rinduan yang sudah semakin aktif berjualan kek marble ni.. cantik-cantik dan berwarna warni kek-kek yang dibuatnya..

Tetiba adik ipar saya kat Melaka dah tayang kek marble minyak yang saya nak buat.. jeleslah pula..

Kena buat jugak.. dan hasilnya memang menakjubkan.. sangat sedap dimakan  dan lembut..


Tadaaa.... tengoklah betapa cantiknya kek ini...saya buat bergilir-gilir dengan anak perempuan saya yang ke 2..iqah...

Dialah yang rajin setakat ini menolong saya di dapur..
Lapisannya rapat-rapat sebab menggunakan sudu  sahaja..kalau menggunakan senduk memang lapisannya besar-besar..



Tengoklah..cantik kan?

Tapi bila dah bakar, tak nampak pulak atasnya... samar-samar sahaja.. mungkin terlebih bakar kot..

Resepinya saya dapat kat satu fb ni..namanya  Ucu Tipah..

 
KEK MINYAK

Bahan2nya
5 biji telur A
1/2 cwn gula castur
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak jagung - saya guna minyak masak saja
2cwn tepung gandum ayak bersama 1 sudu kecil baking powder 
1 sudu kecil ovellete
1 sudu kecil vanila
warna ikut suka

Cara-caranya
Telur,gula dan  ovellete dipukul sampai kembang . masukkan susu pekat  dan  vanila dan pukul sebati  kemudian masukkan minyak pukul sebati . Perlahankan mixer masukkan t/gandum  dan pukul sebati 

Bahagikan tiga bahagian dan masukkan pewarna setiap bahagian
Sediakan loyang  dan sapukan majerin serta alas dgn kertas.Masukkan adunan tadi satu persatu secara selang sampai habis. Bakar suhu 150 api atas bawah selama 45 minit .





Maka, jadilah seperti ini.. naik dengan jayanya... lain kali nak buat lagi..boleh jamu kawan-kawan kat sekolah..

senang sangat..

Cubalah.. tak rugi pun...



Isnin, Disember 16, 2013

Kek coklat moist kukus yang tak jemu-jemu dimakan..

Kek ini ialah kek kegemaran anak-anak saya.. budak-budak memang suka dengan apa sahaja makanan yang ada coklat.. Jadi sebagai ibu sudah semestinyalah saya kena membuatnya..

Banyak sudah resepi yang telah saya cuba..habis semua blogger makanan saya redah dan mencuba resepi mereka..terlalu banyak resepi..

Tapi dalam banyak-banyak resepi, saya suka resepi kat SINI. Sesiapa hendak resepi, jalan-jalanlah kat blog yatie yea.. kalau saya share kat sini nanti dikatakan ciplak pulak..

Lagi satu, saya suka kek ini sebab kek ini perlu kukus sahaja.. tidak perlu dibakar walaupun boleh dibakar.. sebab saya tak suka menggunakan oven..

Resepi kek ini memang moist sesangat...

Kek coklat ni saya buat khas untuk dibawa balik ke asrama anak sulung saya kat Kuala Lumpur.. Bolehlah dijamu kepada kawan-kawan  dia.. 

Dulu saya pun pernah duduk di hostel jugak..so memanglah sukar untuk makan kek-kek sebegini..memang dihargailah kalau dapat makan..



Ni kek yang baru saya buat .. sebenarnya kecil saja kek ni tapi sebab saya rakam dekat-dekat dah nampak macam besar..  atasnya saya letak topping coklat dan lepas tu saya parutkan keju...
walahhh...sedap sangat...



Ni pula kek saya buat masa bulan 10 lalu..kek birthday anak ke 5 saya .. Pertama kali buat topping, meleleh habis.. anak-anak suka makan strawberry cicah coklat... memang sedap...

Cubalah yea...



Ahad, Disember 15, 2013

Kek Span Keju Bersalji yang mencengkam kalbu..

Sekarang memang popular kek ni.. mana-mana penjual kek dalam fb, asyik promot kek-kek sebegini...sampai meleleh air liur ni bila terpandangkan kek keju bersalji yang meleleh-leleh tu.

Bila dah cuti  sekolah ni, mula anak-anak merengek-rengek meminta dan menyuruh buat kek itu dan buat kek ini...sampai tak terkata nak jawab " mak mu ini tak pandai buat kek bagai.."

Kali ini saya nak juga buat kek meleleh ni..jadi atau tidak belakang kira.. Explore punya eksplore terjumpa resepi ini kat blog yatie Sinar Kehidupanku....saya rajin merujuk kat blog ini, dan Insya Allah memang menjadi kalau mengikut resepinya..


Tengok...menjadi kan??? Kalau yati buat vanila coklat..saya buat vanila pink...sebab masa tu saya tak ada coklat emulco...tapi memang menjadi..lembut sesangat selepas masuk dalam peti ais..then keluarkan kejap...baru makan..mak oiiii...sedapnya..


Ni pula bahan-bahan kek nya...
kena timbang betul-betul dan pastikan semua bahan ada barulah saya boleh membuatnya...kalau kurang satu bahan pun, mood saya dah lari dan memang tidak akan menjadi kek ini..

Kalau nak resepinya  salin kat bawah ni..tapi kalau boleh mintaklah izin kat yatie dulu...

KEK SPAN CHEESE BERSALJI

Bahan-bahanya,

150 gm tepung kek - tepung lain boleh juga
1 sudu kecil serbuk penaik - ayak dengan tepung kek
150 gm gula kastor
5 biji telur gred A
1 sudu besar ovalette
80 ml susu segar
80 ml minyak masak
perisa vanilla
pewarna merah

Cara-cara :

1.             Satukan gula, ovalette dan telur dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu.
2.             Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar, pukul lagi.
3.             Tuangkan minyak berselang seli dngn tepung yang di ayak bersama baking powder ke dalam    adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
4.             Bahagikan adunan pada 2 bahagian, satu letak perisa vanilla dan biarkan plain, satu bahagian lagi letak warna merah. Gaul sebati semuanya.
5.             Sediakan tin pembakar  griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan berasingan loyang dan bakar selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180 darjah .
6.             Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek... lebih kurang 5 minit... bagi mengelakkan kek kita kempis.
7.             Biarkan kek benar-benar sejuk barulah di hias. 

UNTUK KRIM

·                     1 kotak cream cheese philadelphia (250gm)
·                       1/2 cwn susu pekat manis- (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

UTK TOPPING

·                     1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)

Cara menghias kek

1.             Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
2.             Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
3.             Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
4.             Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong


Nilah kek yang saya buat masa pertama kali buat dulu.. nipis pulak..sebab bahagian bawah kek bantat..x naiklah..tapi separuh lagi memang lembut macam kat secret resepi...tu kata adik ipar sayalah...

Bila saya tanya orang yang jaga kedai bakery, mungkin terlebih pukul telur agaknya... betul ke?..

Tak pelah.. yang pasti kek ini adalah pengalaman pertama saya... kek kat atas tu adalah kek yang ke 2 saya buat.. jadi kan?

cubalah... memang sedapppp..





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...