Ahad, Februari 27, 2011

Mari Kita Bayar Saman...

Salam petang Ahad

Petang nie saya nak kongsikan catatan tentang saman.

Kepada sesiapa yang memiliki saman tertunggak ( yang tak pernah dibayar sejak azali lagi ) silalah bayar saman ini cepat. Tinggal 1 hari sahaja untuk anda melunaskan saman tersebut. selepas esok iaitu tulat ( hari selasa ), saman akan dibayar penuh tanpa diskaun 50 peratus...

Sesiapa yang memiliki saman tertungak mulai 1 Mac ini akan disenarai hitamkan dan mengikut Akta Pengangkutan Jalan yang dipinda tahun lalu, mereka tidak boleh memperbaharui cukai jalan, lesen memandu atau insurans kenderaan.

mereka yang disenarai hitamkan juga tidak boleh berurusniaga dengan JPJ termasuk mendaftar kenderaan baru atau terpakai selain tidak boleh memindah milik kenderaan.

Hari ni banyak pejabat pos dibuka untuk kemudahan pesalah trafik membuat bayaran...mentang-mentanglah gaji sudah keluar....habis dibuat bayar saman sahaja....pandai kerajaan ni...

kalau anda hendak bayar guna online boleh jugak...kan sekarang zaman ICT... bolehlah masuk je dalam laman WWW.myeg.com.my. Tapi tak jamin kalau nak masuk sekarang, mungkin sebelum subuh esok hari baru line clear..sekarang tengah sesak sangat sebab semua pengguna internet berlumba-lumba nak masuk laman ni secara serentak. Sebab dah budaya orang Malaysia ni suka sangat membayar sesuatu di saat akhir...Kenapa yek?

sebab pertama ialah rakyat malaysia ni suka sangat beratur panjang-panjang ..kalau beratur pendek-pendek tak meriah katanya...

sebab kedua ialah rakyat malaysia ni mahu tunjukkan bahawa mereka menyokong semangat 1 Malaysia kalau menyerbu disaat-saat akhir ni...kalau tidak, haram nak nampak pelbagai bangsa melunaskan saman nie...betul tak?

sebab ketiga pula ialah mahu menunjukkan siapa yang paling banyak mempunyai saman tertunggak..yealah....kalau dah pergi sana, lepas tu beratur panjang-panjang tak kan tak berbual kot..baik lelaki atau perempuan mesti meluahkan perasaan masa tu...jadi semua orang membandingkan berapa saman mereka...

Sebab keempat pula ialah mahu melihat reaksi atau riak muka pembayar saman. Kalau yang bayar cuma 1 hingga 2 saman sahaja, lepas bayar saman masih boleh tersenyum...cuba tengok muka orang yang bayar saman sampai 5 keatas....ada ke mereka tersenyum????orang lain pun takut nak tegur mereka kn???takut mereka akn ditempias pulak???betu tak?

sebab kelima pulak ialah tak sabar-sabar nak tulis dalam blog-blog mereka ...siap ambil gambar orang bersesak dan cerita tentang pengalaman mereka dan mengkomplin kerajaan...

Bercakap tentang saman nie, saya pun tak terkecuali kena saman jugak...nak tau berapa saman saya kena???

10 saman!!!! sejak tahun 2005 lagi..

tapi yang sedih nie... bukan saya yang memandu tapi en yusran lah yang memandu.... Kereta tu nama saya...kereta nilah yang dibuat untuk balik kampung...bila balik kampung kat kelantan tu bukannya dekat...kena laju-laju...tak capai 130km/j memang tak sah...kalau guna lebuhraya utara selatan lagilah tak sedar dah laju sampai 140km/j...memang patut pun kena saman...

Oleh sebab en Yusran yang pandu, maka en yusranlah yang kena bayar saman tu...nasib baik suami sendiri...kalau jual kereta tapi tak tukar nama ,lagilah nahaskan?....kira punya kira campur dengan saman en yusran sekali, kena bayar kira-kira RM1600.00....pokai duit en Yusran...Kalaulah saya dapat duit tu buat shopping-shopping lagi bagus....

Pengajarannya, bawaklah kereta laju-laju lagi yea...nanti kena saman...lepas tu bayar saman...kayalah kerajaan dan kakitangan kerajaan boleh dapat bonus yang banyak tahun nie...he he he

Wasallam

4 ulasan:

sekamar rindu berkata...

salam..

sib baik dah selesai byr saman..

whitecappuccino berkata...

RM1600...sayangkan duit banyak tu ??huhu..mcm2 boleh beli..

Cikgu CTE berkata...

Sekamar rindu: syukuralhamdulillah...semua dah beress

Cikgu CTE berkata...

Whitecappuccino :
memang macam2 boleh beli...komputer baru pun leh dapat...tapi nak buat macam ne??? nanti kena blacklist pulak...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...